Postup přípravy receptu Mandlový koláč s hruškami:
Na vál prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, cukr, vejce, nastrouhanou kůru z půlky citronu a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky minimálně na půl hodiny odležet. Mezitím oloupeme hrušky, stopky můžeme ponechat jako dekoraci. Kávovou lžičkou zespoda vykrojíme jádřinec, hrušku zakapeme citronovou šťávou a vyplníme rozinkami a nasekanými mandlemi. Odleželé těsto rozválíme na placku a vyložíme jím koláčovou formu. Vložíme do předehřáté trouby a předpečeme asi 10 minut při střední teplotě. Máslo, vejce a cukr ušleháme do pěny, přidáme strouhané mandle a vanilkový cukr. Směsí naplníme předpečený korpus, uhladíme a stejnoměrně do ní postavíme naplněné hrušky stopkou nahoru. Vložíme zpět do trouby a dopečeme při vyšší teplotě asi 25 minut.