Postup přípravy receptu Mandlový koláč s vanilkovou náplní:
Těsto: 400 g jemně mleté pšenice nasypeme do mísy, přidáme 100 g jemně mleté špaldy a důkladně promícháme. Přidáme 1 balíček sušeného droždí, 75 g medu, špetku mořské soli, 1 vejce, asi 250 ml vlažného mléka a 100 g rozpušteného vychladlého másla nebo margarínu. Všechny přísady zpracujeme elektrickým ručním hnětačem, nejprve krátce při nejnižší rychlosti, pak důkladně při nejvyšší /asi 5 min/. Zakryté těsto necháme kynout tak dlouho, dokud výrazně nezvětší svůj objem. Povrch koláče: 100-125 g másla zahříváme za stálého míchání se 100-125 g medu, se 200 g loupaných struhaných mandlí a 2 vrchovatými lžícemi jemné mleté pšenice. Necháme přejít varem, odstavíme z ohně a za občasného promíchání necháme zchladnout. Vykynuté těsto ješte jednou prohněteme na vále, rozválíme na plechu vymazaném tukem a několikrát propíchneme vidličkou. Na otevřenou stranu plechu podložíme několikrát podložený alobal jako "stěnu". Na těsto rovnoměrně naneseme mandlovou směs a koláč opět necháme kynout v teple. Náplň: ze 2 balíčků pudingového prášku s vanilkovou příchutí, 75 g cukru a 750 ml mléka uvaříme puding podle návodu na obalu. Mléka však použijeme v ingrediencích uvedené množství. Za občasného promíchání necháme puding vychladnout. 250 ml sladké smetany šleháme 1/2 minuty, pak opatrně přisypeme 1 balíček stužovače šlehačky a smetanu ušleháme dotuha. Do šlehačky opatrně přimícháme vychladlý puding, vychladlý koláč nakrájíme na čtvrtky, které překrojíme napůl a naplníme krémem.