Postup přípravy receptu Maninská klobása:
Bůček pomeleme na desce 10-12mm, přidáme prolisovaný česnek a postupně vmícháme vodu, v které jsme rozpustili solící směs a koření. Voda se musí do masa dokonale zapracovat, maso nesmí zůstat mokré, ale musí vzniknout pojivá soudržná hmota. Dílo pak necháme 2 dny v chladu uležet.
Střeva nabíjíme středně, klobásy buď přetáčíme, nebo párujeme zhruba po 25 cm. Zavěšené na hůlkách vložíme do vyhřáté udírny a udíme tvrdým dřevem (švestka, buk, třešeň), nejprve při vyšší teplotě 85-90 stupňů C, aby klobásy rychle oschly. Potom snížíme na 60-70 stupňů a udíme 8-10 hodin do červena.
Vyuzené povaříme asi 35-45 min. (podle tloušťky) při 75 stupních C. Pak znovu zavěsíme do udírny a při 60 stupních C ještě dvě hodiny doudíme. Zavěšené necháme v chladné, větrané, místnosti vychladnout.