Vložil: | veroka |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 110 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 9 |
|
|
Použité suroviny receptu Marcipánový dort s vanilkovým krémem:
Korpus:
| 6 vajec
| 200 g krupicového cukru
| 1 sáček vanilkového cukru
| 50 g másla
| 50 g marcipánové hmoty
| 280 g hladké mouky
| sůl
| 1 lžička nastrouhané citrónové kůry
| tuk a hrubá mouka na formu
| Krém:
| 250 ml mléka
| 100 g krupicového cukru
| 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
| 250 g másla
| Dohotovení:
| stříbrné perličky
| 50 g krupicového cukru
| 1 lžíce másla
| 1 lžíce sezamových semínek
Postup přípravy receptu Marcipánový dort s vanilkovým krémem:
Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky utřeme s polovinou krupicového cukru, vanilkovým cukrem, máslem a s marcipánovou hmotou do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým krupicovým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty spojíme a nakonec lehce vmícháme prosátou mouku se špetkou soli a citrónovou kůru. Dortovou formu o průměru 28 cm vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní rozetřeme. Pečeme je v předehřáté troubě při 160 °C asi 45 minut. Po upečení korpus necháme vychladnout ve formě, vyklopíme ho a vodorovně překrojíme. Z mléka, cukru a z pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Pak jej rozšleháme se změklým máslem na hladký krém. Polovinou krému spojíme obě části korpusu a zbylým potřeme povrch dortu. Hranu ozdobíme stříbrnými perličkami a dort dáme do chladničky ztuhnout. Cukr rozehřejeme a necháme zkaramelizovat. Přidáme máslo i sezam, dobře promícháme a lžící vytvoříme na alobal potřený olejem tenké placičky. Ihned za tepla je stočíme do ruliček. Necháme je ztuhnout a vychladnout. Karamelovými trubičkami ozdobíme povrch dortu, nakrájíme ho na porce a podáváme.
Fotky receptu Marcipánový dort s vanilkovým krémem:
Fotky vložil: Ježíšek,Marci7,hlouskova,Natural,hanina51,evr5,Nandiči