Postup přípravy receptu Svíčková z krůtího masa:
Prakticky postupujeme téměř stejně, jako u svíčkové z hovězího masa. Je tu jen pár drobných rozdílů. Krůtí maso nemusíme nakládat, ale nic se nestane, když ho na pár hodin naložíme. Celý kus krůtího prsa opláchneme, osušíme a prošpikujeme hranolky anglické (nebo obyčejné) slaniny. Maso pokapeme třemi lžícemi octa, posypeme tymiánem, přidáme ostatní koření a nakrájenou cibulu a kořenovou zeleninu. Necháme odležet v chladnu.
Před vlastní přípravou maso vyjmeme ze zeleniny a v kastrolu na trošce oleje ho necháme po všech stranách zatáhnout. Přidáme zeleninu i s kořením, přilijeme bílé víno, osolíme, přiklopíme pokličkou a dáme do trouby. Je-li třeba, trochu podlijeme teplou vodou. Když je maso měkké, vyjmeme ho z kastrolu a dáme stranou. Šťávu necháme téměř vydusit, až zelenina začne mírně hnědnout. Potom trochu podlijeme, vyjmeme bobkový list a zeleninovou směs rozmixujeme. Za stálého míchání ji přivedeme téměř k varu, potom příkon tepla ztlumíme a postupně přimícháme dvě zakysané smetany. Dochutíme solí, cukrem (nebo karamelem) a citrónovou šťávou.
Krůtí maso nakrájíme na plátky, polijeme omáčkou, ozdobíme plátkem citrónu a brusinkami. Vhodnou přílohou jsou nadýchané houskové knedlíky.