Postup přípravy receptu Králík po hradecku:
Králíka očistěte, opláchněte a osušte. Nakrájejte ho na porce, osolte, dejte do pekačku a navrch položte nakrájené kousky másla. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na stejně silné plátky, slaninu pokrájejte na větší kostičky. Zeleninu i slaninu přidejte k masu, posypte nadrobno nakrájenou feferonkou, kořením, přidejte hořčici a lehce podlijte vodou. Přiklopte, vložte do předem předehřáté trouby a pečte při 190 stupních doměkka. Během pečení maso průběžně kontrolujte a podle potřeby podlévejte vlažnou vodou. Maso vyjměte, výpek vložte do hrnce, zaprašte moukou a osmahněte. Podle potřeby přilijte vodu, asi 250 ml a dobře rozmíchejte. Povařte alesponˇ 10 minut. Na oleji orestujte pokrájené, očištěné houby a osolte je. Okurky nakrájejte na plátky a přidejte společně s houbami do omáčky. Vložte maso zpět do rendlíku a vše prohřejte. Hotového králíka rozdělte na talíře a podávejte s vařenou rýží.