Postup přípravy receptu Vepřová kýta na smetaně s houskovým knedlíkem :
Vepřovou kýtu opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Kořenovou zeleninu očistíme a rozkrájíme na kolečka. Citrón pečlivě omyjeme a nakrájíme na plátky. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, zeleninu, nové koření, celý pepř, tymián a bobkový list. Na osmaženou zeleninu dáme kýtu a opečeme po všech stranách, přidáme lžičku octa a plátky citrónu. Poté podlijeme trochou horké vody, přiklopíme pokličkou a dusíme. Při dušení občas promícháme a podlijeme vodou. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na porce. Šťávu zalijeme smetanou s moukou. Občas zamícháme a dobře provaříme. Uvařenou omáčku rozmixujeme, dochutíme cukrem, solí, případně octem. Necháme přejít varem a přelijeme přes maso.
Do proseté mouky přidáme sůl. Do vlažného mléka dáme lžičku mouky, rozdrobené droždí a uděláme kvásek, který přidáme do mouky. Do směsi přidáme vejce a na kousky nakrájené rohlíky. Ze surovin vymícháme těsto, které necháme kynout 30 minut. Z vykynutého těsta uděláme dva knedlíky, necháme je chvíli odpočinout a poté je vložíme do osolené vroucí vody. Zamícháme, aby se knedlíky nepřilepily. Vaříme po obou stranách. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a několikrát propíchneme vidličkou a nakrájíme na plátky.