Postup přípravy receptu Vepřový závitek s nivou:
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a hořčicí. Dáme plátek, nebo špalíček anglické slaniny a nivu. Závitky pevně svineme, sepneme jehlami, párátky, nebo omotáme režnou nití. Zprudka ze všech stran orestujeme na rozpáleném oleji, přidáme nakrájenou cibuli a trochu vody. Závitky shora ještě trochu posolíme a posypeme drceným kmínem. Vložíme do předehřáté trouby a za občasného obracení a přelévaní výpekem pečeme doměkka. Závitky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a dobře provaříme. Přecedíme na maso, dochutíme. Tyto závitky taky připravuji dušením, kdy na dorůžova osmaženou cibulku vložím maso, opeču ze všech stran a přidám vodu. Zahušťuji pak nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve vodě a nechám zvolna dobře provařit. Mouku si připravuji do zásoby.