Nadrobno nakrájenou housku zalijeme smetanou a po chvíli ji vmícháme k mletému bůčku s namletými játry. Poté přidáme ještě vejce, na sádle osmaženou cibuli, mouku a vše důkladně promícháme. Dochutíme česnekem, kořením a solí, koňakem, citronovou kůrou a máme-li rádi pikantní, nasekanou chilli papričkou. Dáme alespoň na 2 hodiny odležet a teprve potom můžeme začít plnit: keramické misky vyložíme pomoučeným plátkem listového těsta, naplníme paštikou, přidáme pár větviček oblíbených bylinek a pokličku z listového těsta s malým otvorem uprostřed, kterou pomašlujeme rozšlehaným vejcem. Přeložíme přes ni přečnívající těsto, ještě jednou celé pomašlujeme, potom posypeme mákem a hrubou solí a dáme péct na 190 stupňů na čtvrt až půl hodiny.
Mezitím si můžeme připravit brusinkovou omáčku, která zapečenou paštiku s bylinkami na talíři skvěle doplní.
Poznámka:
Formičky není třeba vymazávat, listové těsto se nelepí.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!