Postup přípravy receptu Pajšl s kořenovou zeleninou:
Očištěné srdce s plící vložíme společně s pepřem, kořením a tymiánem do osolené vody. Necháme je zvolna vařit. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme.
Když je plíce měkká, vyjmeme ji, pečlivě zbavíme pokud je možno všech tuhých průdušnic a nakrájíme na menší kousky. Když se dovaří srdce, pokrájíme je také nadrobno.
V kastrolu rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme nastrouhanou zeleninu a orestujeme ji. Poté ji podlijeme přecezeným vývarem z vnitřností a podusíme doměkka.
Zeleninu zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně. Omáčku necháme asi 5 minut povařit. Pak do ní vložíme pokrájené vnitřnosti a dochutíme ji solí a octem. Pajšl podáváme s houskovým knedlíkem.