Postup přípravy receptu Bažant na másle:
Bažantí maso (prsíčka nebo i stehýnka) protáhneme slaninou a dobře osolíme. Dovnitř vložíme dva plátky slaniny a oříšek másla, dáme na rozpuštěné máslo a pečeme do měkka. Je-li třeba, slabě podlijeme. Jako přílohu podáváme brambory vařené nebo opečené, rýži, kompoty, zeleninové saláty (hlávkový, rajčatový, z červené řepy apod). Můžeme také vložit dovnitř ještě pokrájenou cibulku a několik celých pepřů (asi 4), čímž zvěřina získá na chuti. Při této úpravě můžeme použít i tlakový hrnec (výhodné zvláště tehdy, je-li bažant starší), kde připraveného bažanta vložíme na několik plátků slaniny. Poklademe jej několika kousky másla, podlijeme 2 dl vody a dusíme 15-20 minut. Mezitím rozehřejeme troubu, na pekáč dáme rozpustit máslo, měkkého bažanta vložíme na rozpuštěné máslo, přilijeme všechnu šťávu z hrnce, na bažanta narovnáme plátky slaniny z hrnce a necháme zčervenat.