Použité suroviny receptu Máslový koláč s mandlemi:
500 g hl. mouka
| 30 g droždí
| 100 g změklé máslo
| 75 g práškový cukr
| strouhaná citronová kůra
| 1 vejce
| 1/4 l mléko
| 200 g změklé máslo
| 100 g práškový cukr
| 50 g loupané mandle
| rum
Postup přípravy receptu Máslový koláč s mandlemi:
Připravíme si kvásek (droždí, teplé mléko, lžička cukru). Potom ho smícháme s ostatními surovinami, důkladne vymísíme těsto a dáme kynout na teplé místo. Pak ho rozválíme a přeneseme na vymaštěný a vysypaný plech.
Do těsta uděláme jamky, do kterých vložíme kousky másla smíchané s práškovým cukrem. Posypeme oloupanými, na lupínky nakrájenými mandlemi a práškovým cukrem.
Necháme těsto ještě asi 20 minut kynout a poté pečeme ve vyhřáté troubě (cca 170° - 180°) na jejíž dno jsme dali nádobu s vodou (u elektrické trouby nemusíme).