Postup přípravy receptu Medový závin s rozinkami :
Rozinky přebereme, propláchneme teplou vodou a zalijeme studenou vodou. Povaříme je na mírném ohni asi 8 minut. Vodu slijeme a rozinky necháme v sítku okapat.
Na vál prosijeme hladkou mouku, přidáme na kousky nakrájený tuk, vejce a žloutek. Droždí rozdrobíme do medu a prošleháme.
Med s droždím přilijeme k mouce, přidáme špetku soli, citronovou kůru, dřeň z lusku, přilijeme smetanu a pomocí vlažné vody dobře zpracujeme ve vláčné a hladké těsto.
Vál vysypeme hladkou moukou a těsto rozválíme na plát, který posypeme strouhankou, poklademe plátky jablek, přidáme rozinky, skořici a ořechy. Těsto zavineme. Formu na srnčí hřbet vymažeme tukem nebo olejem a závin do ní vložíme. Zakryjeme utěrkou a necháme 20 minut vykynout.
Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Před pečením teplotu snížíme na 180-175 stupňů a závin pečeme zhruba 45 minut. Upečený jej vyklopíme a necháme vychladnout.