Postup přípravy receptu Meruňková marmeláda s kousky ovoce:
Do většího hrnce dáme 1kg vypeckovaných a načtvrcených meruněk, zasypeme 1kg cukrem a zalijeme polovinou šťávy z limetek, pak dáme druhé kilo načtvrcených meruněk, opět zasypeme 1kg cukrem a zalijeme zbylou šťávou z limetek. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme 24 hodin odstát. Meruňky tak pustí šťávu. Nepřidává se žádná voda!
Po 24 hodinách odstátí vaříme na mírném ohni a mícháme tak dlouho, až se meruňky budou rozpadat a směs sama želírovat /asi hodina/. Želírovací test: na dobře vychlazený talířek dáme lžíci horké marmelády, talířek nakloníme, pokud marmeláda teče vaříme dál, pokud na talířku tuhne a neteče je hotová. Komu se nelíbí kousky meruněk, které jsou tu záměrem, může si je při vaření rozmačkat. Přidáme do ní pak větší hrst mandlových lupínků /opět množství podle chuti/ a mírně povaříme cca 3-5 min. Naposledy přidáme 2 lžičky másla, 2 min povaříme a horkou směsí ihned plníme připravené a vyvařené sklenice, které hned dobře uzavřeme a obracíme asi na 10 min dnem vzhůru. Je hotová dále se už nezavařuje.