Postup přípravy receptu Mole coloradito:
Maso nakrájíme na kousky asi 7x5 cm, nebo kuře rozdělíme na
menší porce, a maso dáme do většího hrnce s celou cibulí a
česnekem, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit, až je maso
měkké. Pak zcedíme, maso dáme na teplé místo a vývar
uschováme.
Mezitím si připravíme mole (jsou to různé omáčky, někdy s kakaem
nebo čokoládou, často s drcenými nebo mletými praženými
semínky): Všechny papriky opečeme nasucho na tálu (viz recept
Clemole de Olla) a opečené je dáme macerovat do trošky horké
vody (aby byly skoro potopeny - vodu pak můžeme použít do mole).
Na tálu opečeme oloupanou cibuli, česnek, nové koření, pepř, i
dobromysl. Vše s macerovanými a oloupanými paprikami dáme do
mixeru, přidáme asi 150 ml buď vývaru nebo macerátu, rozmixujeme
a dáme stranou. Opečeme rajčata, oloupeme a rozmixujeme.
V hluboké pánvi rozpálíme sádlo, přidáme rozmixovanou
paprikovou směs a osmažíme asi 5 minut. Přidáme rajčata a mírně
vaříme dalších asi 15 minut.
V mixeru rozmixujeme hrozinky, pražené mandle, oloupaný banán a
asi 150 g pražených sezamových semínek (nejlépe se praží v
přikryté pánvi, jinak vyskakují) s 1/4 l vývaru, přidáme do omáčky
a za stálého míchání povaříme dalších 15 minut. Přidáme 1/2 až
3/4 l vývaru, až docílíme konsistence hustší polévky. Přidáme
med, dochutíme, vložíme na větší kostky nakrájené oloupané
brambory a necháme prohřát. Podáváme posypané zbylými
sezamovými semínky, s horkými tortillami, nebo chlebem. Do mole
můžeme přidat ovařenou mrkev nebo tykev, nebo obojí.