1 dl oleje
| 240 g moučkového cukru
| 6 vajec (žloutky a bílky oddělené)
| 200 g hladké mouky
| 200 g polohrubé mouky
| 2 dl mléka
| 2 lžičky prášku do pečiva
| 3 lžíce kakaa
| slivovice nebo rum
Postup přípravy receptu Bábovka od prababičky:
Troubu rozpalte na 180 stupňu Celsia (horkovzdušnou na 160 stupňů).
Olej rozetřete se 120 g moučkového cukru dohladka, přidejte 6 žloutků a znovu třete.
Smíchejte hladkou a polohrubou mouku a část (asi polovinu) prosijte ke směsi oleje, cukru a žloutků. Přilijte mléko a opět třete dohladka.
Bílky vyšlehejte, přidejte k nim zbývajících 120 g moučkového cukru a ještě chviličku prošlehejte. Hmotu lehce vmíchejte do připraveného těsta (nemíchejte příliš, aby těsto nebylo tuhé) a přimíchejte zbývající mouku prosátou práškem do pečiva.
Na tmavou část smíchejte kakao se 2 lžičkami slivovice nebo 3 lžičkami rumu a troškou vody - vytvoříte hustou kašičku. Ke kakaové směsi přilijte třetinu těsta a promíchejte.
Formu vymažte máslem nebo sádlem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní část světlého těsta, pak těsto tmavé a nakonec zbytek těsta světlého.
Pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut.
Hotovou bábovku nechejte chvíli chládnout ve formě a pak vyklopte. Před podáváním pocukrujte.