Použité suroviny receptu Bábovka z vařeného cukru:
dle potřeby: tuk na vymazání
| dle potřeby: strouhanka
| těsto:
| 250 g cukr krystal
| 100 g máslo
| dle chuti: kakao
| 3/4 ks prášek do pečiva
| 4 - 5 ks vejce
| 230 g hladká mouka
| 5 lžic voda
Postup přípravy receptu Bábovka z vařeného cukru:
Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme strouhankou.
Oddělíme bílky od žloutků. Máslo rozpustíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Cukr s vodou rozvaříme a po pramínku jej horký lijeme do ušlehaného sněhu. Pak do směsi pomalu vlijeme teplé rozpustěné máslo. Pomalu přidáváme žloutky. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a pomalu přidáme.
Dvě třetiny těsta vlijeme do připravené formy. Do poslední třetiny přimícháme kakao a teprve pak ji odlijeme do bábovky.
Pečeme ve vyhřáté troubě 30 minut.
Hotovou bábovku necháme vychladit a můžeme podávat zdobenou cukrem.