náplň:
| 15 g práškové želatiny
| 150 g cukru moučka
| 80 ml vody
| 500 ml kefíru
| 200 g jahod
| 1 vanil. cukr
| 1 citron
| těsto:
| 2 lžíce mléka
| 200 g máslových sušenek
| 100 g másla
| poleva:
| 1 červené dortové želé
| 100 g jahod na ozdobu
Postup přípravy receptu Kefírový dortík:
Sušenky rozdrobíme a zvlhčíme mlékem. Přidáme změklé máslo a vypracujeme "těsto", které vtlačíme na dno vymazané dortové formy (20cm).
Z citronu nastrouháme kůru i vymačkáme šťávu a smícháme s kefírem, moučkovým i vanilkovým krémem.
Želatinu vsypeme do vody, zamícháme a 5 minut necháme bobtnat. Pak ji zahřejeme a za stálého míchání přivedeme před bod varu, nevaříme! Vlijeme do ochuceného kefíru a dobře rozmícháme. Když směs začíná tuhnout, vsypeme do ní překrájené jahody a promícháme.
Náplň rozetřeme na sušenkový korpus, uhladíme a dort uložíme do ledničky minimálně na 2 hodiny zatuhnout.
Dortové želé připravíme podle návodu. Dort ozdobně poklademe jahodami a zalijeme želé. Vrátíme do ledničky a necháme zcela ztuhnout.
Musíme počítat s dobou tuhnutí, nejlépe do druhého dne.
Fotky receptu Kefírový dortík:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!