Droždí rozmícháme s trochou cukru, mléka a hladké mouky. Na tento základ navršíme zbývající hladkou mouku a cukr, žloutky, majonézu a chvíli počkáme, až droždí nakyne. Pak přidáme polohrubou mouku, olej a během hnětení postupně velmi opatrně přidáváme další mléko, dokud těsto nebude mít požadovanou konzistenci. Dochutíme ho citronovou kůrou a muškátovým oříškem a necháme v teple vykynout. Po vykynutí těsto ještě aspoň třikrát přetužíme a můžeme se pustit do koláčků.
Na lehce pomoučeném vále těsto vyválíme, rozdělíme na čtverečky, přidáme náplň a zabalíme.
Podle tvaru jednotlivých koláčků by přitom mělo být jasně patrné, jaká náplň se uvnitř skrývá, aby si každý host mohl vybrat právě tu, kterou má rád. Například povidlové koláčky uděláme čtvercové s přeloženými rohy do středu, ořechové oválné, shora naříznuté, aby ořechová náplň byla vidět, makové tvarujeme jako hřebínek, koláčky s náplní tvarohovou mohou být kulaté a nahoru můžeme přidat křupavou posypku, kterou jsme už dělali na jablečný koláč.
Naplněné koláčky vyskládáme na vymazaný plech, pomašlujeme rozšlehaným vejcem, necháme asi 15 minut vykynout a pečeme na 200 až 220 stupňů do zlatova. Po upečení je potřeme rozpuštěným máslem s trochou rumu nebo pravé moravské slivovice a na závěr posypeme cukrem.
Příprava jednotlivých náplní:
Ořechová náplň:
Do vody nastrouháme kůru z omytého citronu, přidáme krystalový cukr, glukózu, sušené mléko a uvedeme k varu. Přisypeme mleté ořechy (vlašské nebo lískové), vanilkový cukr a za stálého míchání vytvoříme hustou hmotu, kterou necháme vychladnout.
Maková náplň:
Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mák a všechno pořádně provaříme. Necháme vychladnout a můžeme začít plnit pirožky.
Tvarohová náplň:
Promícháme tvaroh, cukr, žloutky, pudinkový prášek a nastrouhanou citronovou kůru a je to hotovo.
Rady:
Povidlové koláčky můžeme před pečením ozdobit mandlí, tvarohové posypkou a makové posypat celým mákem.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!