Nejprve smícháme strouhanou mrkev, namleté pražené lískové oříšky a mandle, mletý zázvor, piškotové drobečky, najemno nakrájený kandovaný zázvor, skořici, mletý hřebíček a citrónovou kůru. Do této hmoty přidáme vyšlehané žloutky s cukrem, po částech i vyšlehaný sníh z bílků s trochou cukru a na závěr hladkou mouku, ve které jsme rozmíchali kypřící prášek. Hotovou směsí naplníme dortovou formu a dáme péct do trouby na 170 stupňů asi na tři čtvrtě hodiny.
Mezitím si připravíme krém. Smetanu vyšlehanou s vanilkovým cukrem spojíme s kvalitním mascarpone, které jsme promíchali s moučkovým cukrem a trochou silné kávy. Na závěr přidáme ztužovač šlehačky a do poloviny krému nastrouhanou čokoládu a můžeme se pustit do plnění dortu, který nám mezitím dokonale vychladnul.
Poznámka:
Dort můžeme servírovat pouze s krémem a nebo podle vlastního uvážení a fantazie ho můžeme pokrýt plátem cukrové hmoty nebo polevou, případně dozdobit malými mrkvičkami ze sladké modelovací hmoty, kterou známe už z předcházejícíh dílů. Recept na ni naleznete u dílu Velký dětský flám.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!