300 g hladká mouka
| 180 ml mléka
| 40 g cukru moučky
| 60 g Hery
| 1 žloutek
| 20 g droždí
| špetka soli
| 1 kg meruněk
| Drobenka
| 100 g Hery
| 60 g polohrubá mouka
| 1 vanilkový cukr
| 100 g cukr moučka
Postup přípravy receptu Kynutý meruňkový koláč:
Z poloviny vlažného mléka, droždí, lžičky cukru připravíme kvásek. Tuk rozehřejeme. Do mísy dáme prosátou mouku, cukr, sůl, vychladlý tuk a zbylé vlahé mléko smíchané se žloutkem. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte na hladké těsto. Nechejte na teplém místě vykynout. Vykynulé těsto rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a nechte 15 minut kynout. Mezitím si rozpůlte meruňky a zbavte je pecek. Z uvedených přísad připravte drobenku. Ovoce rovnoměrně rozložte na těsto, posypejte drobenkou a pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 200 st. C.