Postup přípravy receptu Linecký koláč s jablky:
Na vál prosijeme hladkou mouku a moučkový cukr. do středu uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a najemno nastrouhanou citronovou kůru z poloviny citronu. Všechny suroviny důkladně propracujeme na hladké těsto, utvoříme bochánek a přikryjeme ho.
Mezitím oloupeme jablka, vykrájíme z nich jádřince a nakrájíme na dílky. Potom si připravíme karamel: do většího kastrolku nasypeme krystalový cukr, přidáme máslo a mícháme, dokud nevznikne hladký karamel. Přitom dáváme pozor, aby se neutvořily hrudky. Do karamelu přidáme nakrájená jablka bez jadřinců, skořicový cukr, nastrouhanou citronovou kůru z pečlivě omytého citronu a trochu vody. Opatrně promícháme a necháme dusit. Z vody a solamylu připravíme zálivku. Hotovou zálivku přilijeme k jablkům, povaříme a přimícháme vanilkový cukr. Ze dvou třetin odleželého těsta vyválíme plát a vyložíme s ním formu. Těsto zdvihneme až k okraji. Ze zbylého těsta vyválíme plát a jablka s ním přikryjeme. Z menších zbytků těsta vykrájíme ozdoby, kterými koláč podle vlastní fantazie poklademe. Navrch potřeme rozšlehaným vejcem. Propícháme vidličkou a pečeme zvolna při teplotě 190 C asi 50 minut.