Postup přípravy receptu Ořechový koláč s hruškami:
1. Jádra vlašských ořechů nahrubo nasekáme. Citron rozpůlíme a šťávu vymačkáme. Hrušky omyjeme, oloupeme, rozčtvrtíme a jádřince odstraníme. Hrušky nadrobno nakrájíme a ihned je pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Vymažeme rozvírací formu o průměru 26 cm.
2. Olej, moučkový cukr, vejce a žloutek ušleháme do pěny. Polohrubou mouku smícháme s kypřícím práškem, solí a mletým zázvorem. Směs prosejeme na ušlehaná vejc s olejem a opatrně promícháme. Přimícháme sekané ořechy a nadrobno nakrájené hrušky. Formu ihned naplníme těstem, povrch uhladíme a pečeme v troubě asi 60 minut.
3. Upečeme koláč vyjmeme a necháme asi 15 minut ve formě vychladnout. Potom ho z formy uvolníme a necháme vychladnout na kuchyňské podložce.
4. Citronovou šťávu utřeme s 80 g moučkového cukru až vznikne hustá tekutá poleva. Koláč na povrchu potřeme polevou a posypeme zbývajícím moučkovým cukrem. K moučníku se báječně hodí ochucená šlehačka. Zvolna ušleháme 200 ml smetany a 1 lžíci cukru. Můžeme přidat najemno nastrouhané ořechy či čokoládu, mletou skořici nebo kokos.