Postup přípravy receptu Oříškový perník:
Do mléka dáme 10 lžic oleje, 2 lžíce medu a na mírném ohni zahříváme, dokud se med nerozpustí. Necháme prochladnout.
Ořechy rozsekáme nadrobno tyčovým mixerem nebo umeleme. Zvlášť si nasekáme i hrstku ořechů na posypání polevy.
Mouku promísíme s cukrem, kypřícím práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Do vychladlého mléka s medem rozkvedláme 2 vejce a přilijeme k mouce. Promícháme. Pak do těsta vmícháme namleté ořechy a hrst rozinek. Těsto nalijeme na hluboký, tukem vytřený a moukou vysypaný plech. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 30 minut dorůžova.
Příprava polevy: Do kastrůlku dáme 8 dkg Hery nebo másla, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce vody a 120 g moučkového cukru. Za mírného ohřívání mícháme, dokud se ingredience nerozpustí a poleva nezíská hladkou konzistenci. Polevu pak ihned nalijeme na upečený perník, rozetřeme ji a ještě zatepla posypeme nasekanými oříšky.
Oříškový perník můžeme připravit i bez polevy, jen posypaný moučkovým cukrem.