Vložil: | MonikaK |
Porcí: | 12 |
Doba přípravy: | 50 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 7 |
|
|
Použité suroviny receptu Skořicový závin - aneb zabalená skořice:
500 g mouky (hl nebo polohr) ,
| 100 g cukru,
| sůl (menší rovná lžička),
| 100 g tuku (např. Hery),
| 1-2 ks vejce,
| mléko,
| 30 g droždí ,
| skořice, strouhaný perník, rozinky, moučkový cukr, kakao
Postup přípravy receptu Skořicový závin - aneb zabalená skořice:
Pracovní postup pro začátečníky:
• Mouku (hladkou nebo polohrubou, i smíchanou) v míse promícháme s cukrem a solí.
• Z čerstvého droždí si připravíme kvásek: v hrnečku mírně nahřejeme asi 2-3 velké lžíce mléka, přidáme špetku cukru, zamícháme a do vlažného rozdrobíme čerstvé droždí, rozmícháme lžičkou a necháme u mírného tepla vykynout. Po vykynutí nalijeme do směsi mouky a cukru a mírně zamícháme. Menší a nenáročná práce je s droždím sušeným, které (v patřičném množství, určeném na sáčku, ale raději o něco víc, protože hůř kyne) jen nasypeme do mouky hned na začátku postupu , když ji promícháváme se solí a cukrem.
• Tuk rozpustíme a ne moc teplý vlijeme do důlku v mouce.
• Nakonec v hrnečku vlahého mléka rozkvedláme vejce a vlijeme do směsi v míse. Vše promícháme, pokud se těsto špatně spojuje, přidáme po troškách další mléko. Těsto musí být středně tuhé, aby se dalo zpracovávat válečkem.
Necháme vykynout.
Rozdělíme ho na dva díly. Oba rozválíme válečkem na placku a posypeme náplní.
Pak stočíme (jako závin) a pečlivě, zvláště na koncích spojíme, aby případnými otvory náplň nevytékala, přeneseme na plech buď vymazaný tukem nebo na pečící papír. Hotové záviny potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme pomalu (asi při 150°) přibližně 30-45 minut, podle druhu trouby. Nesmí být moc tmavé, světlé jsou vláčnější.
• Závin lze také vložit do bábovkové nebo chlebíčkové formy, vytřené tukem a vysypané moukou. Zvláště vhodné je to v případě, kdy je těsto hodně měkké a nedrželo by formu závinu.
• Pokud použijeme jako náplň skořici, lze udělat koláčky tak, že pokrájíme syrový stočený závin (jako kdyby byl upečený )a klademe na plech jako koláčky. Po upečení je můžeme polít polevou,, kterou vyrobíme v misce (lžíce vařící vody a 2 lžíce moučkového cukru rozmícháme vařečkou) a nalijeme na upečené koláčky.
Náplně:
Skořici s cukrem nebo kakao s cukrem promícháme. Pokud chceme mít náplň bohatší, můžeme vmíchat strouhaný perník (prodává se jako „Perník na strouhání“). Můžeme přidat i hrst omytých rozinek. Posypeme rozválenou placku a stočíme.
Fotky receptu Skořicový závin - aneb zabalená skořice:
Fotky vložil: uschi3,cudovluc