Použité suroviny receptu Těsto na velikonoční mazanec :
3 ks žloutky
| 120 g cukr
| 150 g máslo nebo Hery
| 500 g polohrubá mouka
| 3 dl mléko
| 40 g droždí
| 50 g rozinky
| 50 g mandle
| špetka soli
| 1 ks rozšlehané vejce na potření
Postup přípravy receptu Těsto na velikonoční mazanec :
Cukr, změklé máslo a žloutky ušleháme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a šálku vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, kváskem, žloutkovou pěnou a zbytkem mléka a vypracujeme husté těsto. Posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. Po zpracování těsta dle konkrétního receptu necháme ještě 20 minut kynout a pečeme 50 minut při střední teplotě.