500 g hladké mouky
| 250 g ztuženého tuku
| 2 ks vejce
| sůl
| 250 ml vody
| 700 g strouhaných jablek
| 200 g umletého máku
| 2 lžičky mleté skořice
| 2 lžíce másla
| 2 lžíce strouhanky
| 3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
| med
| 1 ks vejce
| moučkový cukr
| svazek meduňky
Postup přípravy receptu Závin pro mlsaly:
Do mísy prosijeme hladkou mouku, na hrubém struhadle nastrouháme tuk a přidáme k mouce. Dále do mísy rozklepneme vejce, přisypeme špštku soli a pomocí vody uhněteme těsto. Vál posypeme trochou hladké mouky a těsto ihned rozválíme na 2 obdélníny o síle cca 3 mm. Nastrouhaná jablka promícháme s mákem, skořicí a změklým máslem. Každý obdélník rovnoměrně posypeme strouhankou (ne až do krajům). Jablkovou směs rozetřeme na strouhanku, posypeme ořechy a pokapeme medem. Troubu předehřejeme na 180°C. Záviny stočíme a konce dobře přimáčkneme a podložíme dospodu. Opatrně je přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Vejce rozšleháme a záviny jím potřeme. Vložíme do trouby a pečeme cca 35 minut. Růžové záviny vyndáme z trouby a necháme vychladnou. Před podáváním krájíme závin pro mlsouny na kousky, poprášíme cukrem a ozdobíme lístky meduňky.