Postup přípravy receptu Nakládané houby v soli:
Houby zasucha očistíme, nakrájíme na kostky tak velké jako když krájíme housky do knedlíků. Volně rozložené je necháme na slunci nebo v teplém vzduchu několik hodin zaschnout (2 hod.), aby se část vody odpařila. Sůl určenou k nakládání vysušíme v troubě nebo na plotně. Předsušené houby přendáme do mísy, promícháme s větším množstvím odvážené soli v množství 100-150 g/1 kg hub a pěchujeme je do menších sklenic. Mezi houbami nesmí zůstat vzduchové bubliny. Při pěchování vystupuje na povrch sťáva z hub, kterou můžeme částečně odebrat a použít k osolení a ochucení polévky, protože jsou v ní obsaženy aromatické látky z hub. Povrch hub zasypeme zbylou solí a skleničky uzavřeme plechovými víčky, která jen přitlačíme. Uzavírání celofánem je méně vhodné. Sklenice uskladňujeme ve tmě a chladu, kde vydrží asi sedm měsíců. Houby můžeme také rozdělit do malých sklenic a zalít 50% solným roztokem, tak aby byly v nálevu ponořeny, jinak by mohly na povrchu plesnivět.