Postup přípravy receptu Nakládané vlašské ořechy:
Vlašské ořechy možno jen tenkráte nakládati, je-li vnější slupka i skořepina ještě měkká. Jinak ovšem musí být náležitě vzrostlé. Nejlepší doba je koncem června nebo počátek července. Chceme-li ořechy zavařovati, musíme je čerstvé natrhati, zavadlé jsou k tomu naprosto nevhodné. Nejdříve je propícháme dřívkem neb nadívací jehlou a položíme na 9 - 12 dní do studené vody. Vodu několikrát denně obnovíme. Potom je ve vařící vodě tak dlouho vaříme, až se snadno jehlou byvše propíchnuty z této lehce se oddělují. Načež je naházíme na několik hodin do studené vody a pak dáme na síto okapati. Na 1 kg ořechů přečistíme 1 kg cukru a svaříme ho na velkou perlu. Ořechy, vtom necháme několikráte varem přejíti, načež vše společně vsypeme na porcelánovou mísu. Druhého dne se šťáva sleje, hustěji svaří a když vychladla, naleje se na ořechy. Po dvakráte 24 hodinách se opět šťáva sleje a svaří za stálého sbírání pěny. Ořechy se do cukru ponoří, potopí a chvíli tam vaří. Pak se vybéřou sběračkou a naloží do sklenice společně se skořicí a několika hřebíčky. Šťáva se ještě hustěji svaří a když vychladla, nalije se na ovoce. Je-li vše vychladlé, sklenice se obvážou obyčejným papírem a dolejí se v 8 - 14 dnech i přihlíží se k tomu, zda se šťáva nerozředila. Kdyby se tak stalo, museli bychom šťávu z ořechů slíti, na sirup svařiti a vychladlou opět na ovoce nalíti. Teprve tehdy, když úplně vychladla, obvážeme sklenici měchýřem, nebo uzavřeme velkou zátkou, která se obváže měchýřem a vaří se v páře.