Vložil: | Natural |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 80 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 14 |
|
|
Použité suroviny receptu Naše oblíbená vánočka:
1/2 kg hladké mouky
| 1/2 kg polohrubé mouky
| 1 celá kostka droždí
| 1/4 l mléka
| 20 dkg cukru moučka
| 1 celé máslo (používám Stellu)
| 3 žloutky
| 1 celé vejce
| 1 necelá lžička soli (nebo dle vaší chuti)
| dle chuti: sekané ořechy, plátky mandlí a rozinky
Postup přípravy receptu Naše oblíbená vánočka:
Nejdříve vždy rozpustím kostku másla, aby včas vychládla. Uděláme kvásek z trochy mléka a kvasnic, přidáme do nich lžičku cukru a trošku mouky, dáme do tepla vzejít. Kvásek přidáme do připravené mouky smíchané s moučkovým cukrem, třemi žloutky, jedním celým vejcem a solí, přidáme vlažné mléko a mícháme. Pak postupně přidáváme vlažné máslo a řádně prohněteme. Nakonec přimícháme rozinky. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme kynout. Pak vykynuté těsto rozdělíme na devět stejných dílů, vyválíme jednotlivé pásy a upleteme. Potřeme rozmíchaným žloutkem, posypeme např. sekanými ořechy, nebo i plátky mandlí a dáme péct na 175 °C. Jak začne vánočka zlátnout, přikryjeme jí zeshora alobalem a dopečeme.
Fotky receptu Naše oblíbená vánočka:
Fotky vložil: Natural,hlouskova,uznevim,Torta,Nandiči