200 g madlového těsta nebo vaflí
| 4 bílky
| 4 sklenice moučkového cukru
| 750 ml vanilkové zmrzliny
| 1 lžíce Grand Marnier nebo jiného citrusového likéru
Postup přípravy receptu Norský zmrzlinový dort:
Připravíme sirup: 6 a 1/2 lžičky cukru rozpustíme ve dvou lžících vody a smícháme s likérem. Těsto nebo vafle rozdělíme na tři obdélníky (jeden o rozměrech 15x20cm, dva 7x20 cm). Větší obdélník dáme na plech. Všechy tři pokapeme likérovým sirupem. Na velký obdélník na plechu narovnáme zmrzlinu, dva menší svisle přiložíme k delším stranám dortu tak, aby vytvořily boční stěny. Lehce je přimáčkneme. Dort vložíme na 2 hodiny do mrazničky. Z bílků a 5 lžic cukru ušleháme tuhý sníh. Nakonec vsypeme zbytek cukru a ještě asi 30 sekund opatrně šleháme. Dort vyjmeme z mrazničky a velmi rychle ho celý potřeme sněhem (nejlepší je použít větší zdobítko s ozdobnou koncovkou a sníh nastříkat). Vložíme do silně předehřáté trouby a 4 minuty zapékáme, až sníh lehce zrůžoví. Hotový dort položíme na plochou servírovací mísu a ihned podáváme.
Fotky receptu Norský zmrzlinový dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!