Postup přípravy receptu Obrácený ananasový koláč:
Koláčovou formu o průměru 32 cm dobře vymažeme máslem a dno vysypeme přírodním cukrem. (Nepoužijeme-li silikonovou formu, boky vysypeme hrubou moukou.) Na cukrový povrch rovnoměrně rozložíme kolečka ananasu.
V míse smícháme prosátou mouku s jedlou sodou, solí, zázvorem a skořicí. V druhé nádobě pak spojíme mléko, melasu, cukry a vejce. K této směsi postupně přimícháme mouku z první mísy. A nakonec vlijeme olej a ještě jednou promícháme. Získáme těsto hustší než lívancové.
Těsto nalijeme do koláčové formy na rozložený ananas. Povrch urovnáme stěrkou. Vložíme do trouby předehřáté na 160 - 175 stupňů (podle druhu trouby) a pečeme asi 15 - 20 minut. Zda je koláč hotový zjistíme tak, že do koláče píchneme špejlí. Když je koláč dobře upečený, špejle je po vytažení čistá.
Koláč vyjmeme z trouby a po vychladnutí jej vyklopíme na kulatý talíř nebo tác.