200 g dlouhozrnné rýže
| dle chuti: sůl
| 600 g okouna
| 2 lžíce citronové šťávy
| 2 vejce
| dle chuti: bílý pepř
| 5 lžic strouhanky
| 3 lžíce oleje
| 1 středně velký pórek
| 2 středně velké červené papriky
| 1/8 l zeleninového vývaru
| 1 lžíce sójové omáčky
| 1 lžíce ovocného octa
| 2 lžíce kečupu
| 1 lžíce tekutého medu
| dle chuti: kayenský pepř
| dle potřeby: meduňkové lístečky
| dle potřeby: plátky citronu
Postup přípravy receptu Okoun s pikantní rýží:
Rýži vsypeme do vařící osolené vody a necháme při mírné teplotě asi 20 minut vařit.
Rybu opláchneme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a nakrájíme asi na dvoucentimetrové plátky. Rozšleháme vejce a okořeníme jej solí a pepřem. Proužky okouna nejprve obalíme ve vejci a potom ve strouhance. Smažíme na rozehřátém oleji po každé straně asi dvě minuty.
Pórek opereme a nakrájíme na jemná kolečka. Omytou papriku na proužky.
Hotové kousky osmaženého okouna vyjmeme z pánve a uložíme na teplém místě.
Pórek s paprikami krátce na tuku osmahneme. Zalijeme vývarem, do kterého jsme přidali sójovou omáčku, ocet, kečup a med. Vše necháme asi 5 minut vařit. Uvařenou rýži smícháme se zeleninovou směsí a prohřejeme. Pikantně okořeníme solí a kayenským pepřem.
Zeleninovou rýži servírujeme s okounem na jednom talíři. Podle libosti ozdobíme lístečky meduňky či plátky citronu.
Fotky receptu Okoun s pikantní rýží:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!