Použité suroviny receptu Okoun ve vinné pěnové omáčce:
600 g řezů z mořského okouna
| 1 menší pórek
| 1 cuketa
| 2 cibule šalotky
| 1 lžíce citronové šťávy
| dle chuti: sůl a bílý pepř
| 50 g másla
| 100 g hrášku
| 1/8 l suchého bílého vína
| 400 ml rybího vývaru
| 1 žloutek
| 125 g šlehačky
| trochu kerblíku pro ozdobení
Postup přípravy receptu Okoun ve vinné pěnové omáčce:
Troubu předehřejeme na 200 °C. Pórek a cuketu omyjeme a očistíme, mrkev oškrábeme a všechno nakrájíme na tenké proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Filé dobře opláchneme, osušíme a okořeníme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
V ohnivzdorné formě rozpustíme polovinu másla, na kterém osmažíme šalotku do sklovita. Přidáme připravenou zeleninu a hrášek a společně smažíme jednu minutu. Na zeleninovou směs položíme rybí filety a zalijeme vínem a rybím vývarem. Zbylé máslo přidáme po kouscích.
Potom dáme formu do předehřáté trouby na 10 minut. Poté vše vyjmeme a tekutou část slijeme. Rybu a zeleninu udržujeme ve formě v teplém stavu.
1/4 l tekutiny scedíme do hrnce a necháme bez poklice vyvařit na polovinu. Vaječný žloutek ušleháme do pěny a přilijime rybí vývar, který již není vroucí. Rybu a zeleninu polijeme omáčkou, ozdobíme nasypaným kerblíkem a podáváme.
Fotky receptu Okoun ve vinné pěnové omáčce:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!