Postup přípravy receptu Olivový chléb:
Mouku vsypeme do velké mísy a vmícháme do ní droždí, sůl, olivový olej. Vlijeme většinu vody a směs propracujeme na pevné, lepivé těsto. Pak vpracujeme zbylou vodu (těsto má být vlhké na dotek). Na lehce pomoučněném válu těsto deset minut hněteme, až bude lesklé a pružné. Pak do něj stejnoměrně vpracujeme nasekané olivy. Vše přesuneme do čisté mísy vytřené olejem. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple nakynout na dvojnásobek-asi 1 a půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Těsto vyklopíme na pracovní plochu, vyboucháme z něj vzduch a 2-3 minuty hněteme. Vyválíme šišku dlouhou asi 60 cm, přeložíme ji na půl a jednou zakroutíme. Konce přimáčkneme k sobě. Položíme na naolejovaný plech, přikryjeme a necháme další půlhodinu kynout. Před pečením potřeme bochník trochou teplé vody. Pečeme asi půl hodiny dozlatova, upečený chléb zní při poklepu na spodek dutě. Necháme vychladnout na mřížce.