Postup přípravy receptu Omáčka Velký Robert:
Cibuli oloupáme, karotku očistíme a oboje pod tekoucí vodou opláchneme. Jednu cibuli rozkrájíme na jemno, druhou spolu s karotkou nakrájíme na tenké plátky. Plátky cibule a karotky na oleji dozlatova osmahneme, přidáme rajčatový protlak a hladkou mouku. Stále mícháme. Jakmile směs začne houstnout, zalijeme ji vývarem a necháme ji půl hodiny velmi mírně vařit. Současně dáme do jiného kastrolu jemně nakrájenou cibuli, přidáme ocet, bílé víno a směs necháme na mírném ohni zcela zhoustnout. Základ s vývarem vlijeme na cibuli povařenou v octě a víně a vaříme vše ještě 15 minut. Přisolíme, podle chuti opepříme, omáčku propasírujeme a za rychlého šlehání do ní přidáme mimo oheň lžíci hořčice. Podáváme k masu.