Postup přípravy receptu Omáčka z bezových květů:
Květy namočíme do studené osolené vody asi na hodinu, aby vyplaval hmyz a jiná havěť. Uvaříme si máslovou jíšku (rozpustíme máslo, přidáváme mouku a osmahneme do zlatova. Pak přiléváme vodu, vaříme a mícháme, aby se nevytvořily žmolky, mouky a vody jen podle toho, jak chceme mít hustou omáčku.
Květy vytáhneme z vody a jemně osušíme. Rozpustíme tuk (jen asi lžíci) a na něm kvítky chvilku (3 minutky)podusíme i s muškátovým květem a podušený jej přidáme do omáčky. Ještě přidáme kyselou smetanu a promícháme, podle chuti osolíme - už nevaříme.
Chuť by měla být jemná, ne moc výrazná, ale vonět muškátem.
Skvěle se hodí ke zvěřině - hlavně koroptve, ale u nás se dávala na krůtí, slepičí i kuřecí maso.
poznámka:
Přesnou hmotnost másla vám teď nenapíšu, vždy to dělám "od oka", až ji budu letos dělat určitě vše zvážím.