Postup přípravy receptu Omáčka z čerstvých okurek:
Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a zbavíme jader, nastrouháme na hrubším struhadle, dáme do misky a osolíme. Necháme asi 10 minut odležet, pak z okurky lehce vymačkáme nadbytečnou vodu. Oloupanou cibuli nakrájíme. V kastrolu zpěníme na másle cibuli, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme za stálého míchání studeným vývarem, přivedeme k varu a zvolna za stálého míchání povaříme asi 15 minut. Omáčku odstavíme, osladíme, osolíme a okyselíme citronovou šťávou dle chuti. Do ochucené omáčky vmícháme nastrouhanou a vymačkanou okurku, sladkou smetanu a krátce povaříme, hotovou omáčku dochutíme koprem. Podáváme k vařeným bramborům či rýži, vařenému či dušenému masu.