Použité suroviny receptu Rajská na zeleninovém základě:
1 mrkev
| 1 malý kousek celeru
| ½ menší cukety
| dle chuti: máslo
| 2 plechovky krájených rajčat
| 1 zeleninová kostka + 500 ml vody
| 2 lžíce celozrnné pšeničné mouky
| dle chuti: Solčanka
| dle chuti: hnědý cukr na dochucení
Postup přípravy receptu Rajská na zeleninovém základě:
Na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev, celer a cuketu. Přidáme krájená rajčata, vše dobře promcíháme a podlijeme 500 ml vroucí vody s rozpuštěnou zeleninovou kostkou. Přivedeme k varu, přidáme celozrnnou mouku rozmíchanou v troše vody a vše povaříme doměkka, alespoň 15 minut. Potom všechno důkladně rozmixujeme. Omáčku dochutíme Solčankou a hnědým cukrem. Můžeme ji ještě přecedit přes síto, aby byla zcela hladká. Podáváme s knedlíkem či těstovinami.