Na tuku nejprve krátce osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu (může byt i paprskový bok), přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a spolu se slaninou ji dozlatova osmažíme. Na to přidáme papriku a po jejím zpěnění na menší kostky nakrájené maso, za stálého míchání ho osmahneme, podlijeme trochou vývaru (vody s masoxem), přidáme sůl, drcený kmín (přesijeme přes sítko), rozemnutou majoránku, pepř a utřený (i jen rozmačkaný v protlačovači) česnek. Dusíme pod pokličkou za občasného podlití vývarem (vodou) a častého zamíchání, až je maso poloměkké.
Šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme ji hladkou moukou, osmahneme, podlijeme zbylým vývarem (vodou), řádně rozmícháme a vše povaříme do úplného změknutí masa. Hotovou omáčku podle chuti přikořeníme, na maso na talíři klademe plátky syrové cibule.
Pokud děláme v papiňáku, děláme obdobně, pouze vše v základu připravené zalijeme potřebným množstvím vývaru (vody s masoxem) a vaříme zhruba 40 minut.
Další báječné recepty na gulášovou polévku:
Klasická gulášová polévka
Kuřecí gulášová polévka
Gulášová polévka z vepřového masa
Bramborová polévka gulášová
Gulášová polévka s houbami
Falešná gulášová polévka