Postup přípravy receptu Oravská kapustnica:
Hrnec 1 = maso
Pěkně masatý hřbet, či kus vepřového ramínka povaříme doměkka společně s celou kořenovou zeleninou, 1 cibulkou a 4 stroužky česneku v osolené vodě. Měkké maso vybereme a nakrájíme na menší porce, obíračku obereme, na kostech si pochutná pes.
Hrnec 2 = zelí
Proprané kysané zelí zalijeme vodou, vložíme celý pepř, nové koření a bobkový list podle chuti a také 2 celé klobásky. To celé povaříme, až zelíčko pěkně vyměkne a klobásky pustí růžovou voňavou šťávu.
Hrnec 3 = brambory
Oloupané brambůrky nakrájíme na větší kusy, okmínujeme a osolíme, povaříme do měkka. Pozor, necedit do výlevky!
Kastrůlek
Na lžíci sádla osmažíme druhou cibulku, pěkně nadrobno nakrájenou. Přidáme lžičku mleté papriky.
Jak vidíte, čtyřplotýnkový vařič je plně využit. Můžete samozřejmě vše vařit najednou v jednom hrnci, ale pak se chutě promíchají, a není to ono.
A nyní, vážení, nastává vrcholná fáze:
Vyberte z kredence opravdu velký hrnec, přeceďte do něj vývar z masa a uvařenou zeleninu do něj vsypte pokrájenou, či rozmačkanou vidličkou.
Potom do téhož hrnce přidejte povařené zelí a klobásky pokrájené na nejméně šest malých porcí. Přidejte i pokrájené (obrané) maso.
A teď - sceďte do téhož hrnce vodu z uvařených brambor.
Je li výsledek příliš hustý, ještě jej můžete naředit a dosolit.
Zcezené brambory pošťouchejte a přelijte osmaženou paprikovou cibulkou.
Servírujte v přehlubokém talíři, kupku brambor přelijte polévkou a na každého nechť se dostane maso i kousek klobásky.
K takové polévce již není třeba hlavní chod, obzvlášť na Nový rok, kdy je národ přejedený a přepitý. Ale síly je v ní dost, hlava i žaludek jásá (pokud tělo k obědu vstalo), po takovém obědě má člověk v sobě tolik energie, že si hravě poradí i s tou obrovskou hromadou nádobí.