Postup přípravy receptu Ořechová Šarlota - nepečený dort s mascarpone:
Do hrnce nalít 250 ml vody, přisypat cukr a přivést k varu. Přidat půlky ořechů a zvolna vařit asi 15 minut. Zkaramelizované ořechy vyjmout. Pár půlek si dát stranou na ozdobu, zbytek nasekat nahrubo. Z cukrového karamelu odlít polovinu a přidat do něj rum. Druhou půlku zatím uschovat.
Dortovou formu vyložit pečicím papírem. Na dno vyskládat piškoty tak, aby zůstal prostor na ty, které se budou stavět kolmo po obvodu. Dno zakapat rumovým karamelem. Piškoty na obvod zkrátit, z vnitřní hladké strany pomazat také karamelem a vyskládat je po obvodu.
Pro přípravu krému namočit želatinu do studené vody. Než nabobtná, smíchat druhou polovinu karamelu (tu bez rumu) se 100 ml smetany a s medem a přivést k varu. Pak ji stáhnout z ohně, přidat nabobtnanou vymačkanou želatinu a míchat, dokud se vše nerozpustí. Směs přelít do velké mísy, přidat mascarpone a pořádně promíchat. Zbylých 400 ml smetany ušlehat na šlehačku a lehce ji vmíchat do směsi mascarpone.
Piškotový základ ve formě ještě posypat posekanými ořechy a vyplnit krémem. Dort dát do lednice a nechat ho asi 6 hodin tuhnout. Po ztuhnutí dort ozdobit půlkami ořechů a pokapat zbylým rumovým karamelem.