Postup přípravy receptu Ostružinový džem s rybízem:
Ovoce dobře omyjeme, necháme okapat, očistíme a zbavíme stopek. Poté ovoce vložíme do hrnce (nejlépe nerezového), přisypeme cukr, za stálého míchání na středním ohni zahřejeme a poté asi minutku zprudka povaříme.
Do ovocné masy vmícháme Gelfix a za stálého míchání znovu ještě minutu povaříme. Sundáme z plotny, provedeme zkoušku želírování. Je-li vše v pořádku ještě teplé dáváme do sklenic a pevně uzavřeme víčky. Poté ještě na 15 minut obrátíme zavřené sklenice dnem vzhůru. Džem uchováváme na chladném a tmavém místě.
*Zkouška želírování - trochu zavařeniny před plněním dát na studený talíř a nechat vychladnout. Tvoří-li se kapky nebo se objeví trochu tekutiny, musí se ještě asi minutu povařit.