Postup přípravy receptu Ovocná šťáva z červené řepy:
Očištěnou syrovou řepu nastrouháme, přidáme vodu a kyselinu citronovou a 1,5 hodiny vaříme. Potom řepu scedíme.
1.varianta: do vzniklé šťávy přidáme sladidlo, cukr, tresť, konzervační přípravek (množství podle návodu na sáčku) a dobře rozmícháme (už znovu nevaříme). Studené plníme do jakýchkoliv lahví (mám vyzkoušené PET lahve) a uzavřeme.
2 varianta, bez konzervačního přípravku: do vzniklé šťávy přidáme sladidlo, cukr a přivedeme k varu. Pak přidáme tresť a horké plníme do okurkových lahví, zavíčkujeme, opatrně otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Takhle zavařená šťáva vydrží velmi dlouho a já využiji okurkové lahve, kterých mám velmi mnoho. Před upotřebením šťávu přeliji pro snazší manipulaci do lahve s úzkým hrdlem.
!!! Ovocnou tresť vybíráme tak, aby vůně ladila s barvou (ananasová, nebo meruňková červená šťáva by působila poněkud divně.