Použité suroviny receptu Ovocný dort s jablky a karamelem:
200 g mouky
| 100 g tuhého másla
| 50 g moučkového cukru
| špetka soli
| 1 lžička octa
| 1 vejce
| Na obložení: 1 citron
| 1 lžíce másla
| 100 g cukru
| 2 lžíce jablečné šťávy
| 500 g jablek
Postup přípravy receptu Ovocný dort s jablky a karamelem:
Mouku prosijeme na vál a uděláme v ní prohlubeň. Přidáme kousky nakrájeného másla, cukr, sůl, ocet a rozšlehané vejce. Velkým nožem do mouky zapracujeme všechny suroviny a těsto rychle uhněteme do hladka. Pak jej zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minut odpočinout. Mezitím si oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, zbavíme jaderníků a čtvrtky pak nakrájíme na tenké plátky. Vymačkáme citron a jeho šťávou plátky jablek pokapeme.
Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto promísíme a na lehce pomoučeném válu ho vyválíme do kruhové placky. Vyválenou placku vložíme do formy o průměru cca 24 cm. Těsto přitlačíme k okraji formy a na více místech jej vidličkou probodáme.
Na těsto naklademe jablka a poklademe kousky másla. Pečeme 20 minut v troubě (plyn 3-4; teplota 180°C).
Mezitím si v hrnci za mírné teploty rozehřejeme cukr. Přiléváme jablečnou šťávu a za stálého míchání vaříme, až nám vznikne karamelová hmota.
Koláč vyndáme z trouby a polejeme karamelem. Teplotu v troubě zvýšíme na 250°C (plyn 6; teplota 230°C). Koláč pak dopékáme po dobu 8 minut.
Fotky receptu Ovocný dort s jablky a karamelem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!