Vložil: | Madarona |
Porcí: | 8 |
Doba přípravy: | 45 min |
Hodnocení: |
![3.4/10, hlasovalo 5 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![3.4/10, hlasovalo 5 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![3.4/10, hlasovalo 5 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![3.4/10, hlasovalo 5 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![3.4/10, hlasovalo 5 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![3.4/10, hlasovalo 5 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![3.4/10, hlasovalo 5 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![3.4/10, hlasovalo 5 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![3.4/10, hlasovalo 5 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif)
|
Počet hodnocení: | 5 |
|
|
Použité suroviny receptu Pečená šunka:
1,6–2 kg šunky vcelku, nejlépe takzvané burgundské
| 400 g mrkve
| 150 g celeru
| 200 g kořenové petržele
| 250 g pórku
| 150 g cibule se zapíchnutými hřebíčky
| 6 kuliček nového koření
| 8 kuliček černého pepře
| 1 lžičku soli
| asi 40 hřebíčků na zapíchnutí
| Na potírání:
| 170 g pomerančového džemu s kousky pomerančů
| 250 g medu
| 2 kousky celé skořice
| 40 g dijonské hořčice
| Na přílohy:
| 400 g růžičkové kapusty, očištěné
| 400 g karotky, nakrájené na šikmé řezy
| 1 lžičku hnědého cukru
| 800 g nakyslých zelených jablek (Granny Smith), oloupaných, zbavených jádřince a rozčtvrcených
Postup přípravy receptu Pečená šunka:
100 g másla a trochu čerstvého tymiánu na ozdobu
Ve velkém hrnci zalijte zeleninu nakrájenou na velké kusy (do cibule pro vůni zapíchejte hřebíček) 4–5 litry studené vody a přiveďte ji k varu. Vložte do ní celou šunku kůží nahoru – jinak by se mohla přichytit ke dnu hrnce – a velmi mírným varem nechte asi tři čtvrtě hodiny ,táhnout‘. Maso dokonale nasákne vůni zeleniny a koření – a z vývaru budete mít dobrý základ pro polévku.
Maso vyjměte, po vychladnutí kůži šikmo nařízněte (asi 50 g kousek kůže s tukem odřízněte pod kapustičky) a do vzniklých kosočtverců zapíchejte hřebíčky. Jestli máte obavy z množství tuku, můžete před pečením kůži s tukem seříznout a ponechat jen tenkou vrstvičku. Také ji šikmo nařízněte a posázejte hřebíčkem; toto koření ladí s vůní šunky ve všech úpravách nasladko.
Přísady k potírání šunky zalijte půl litrem vody a prošlehejte v misce nebo džbánku – tím si zajistíte, že se ingredience stejnoměrně promísí. Nebojte se případných kousků zavařeniny,
při pečení dodají skvělou chuť i vypékající se šťávě. Pak je vlijte do kastrůlku a za občasného zamíchání povařte, aby vznikla hustá, sirupovitá omáčka.
Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Maso položte raději na mřížku než přímo na pekáč, aby se při pečení nemacerovalo ve šťávě. (Poslouží i rozkládací napařovací stojánek na knedlíky.) Opatrně – abyste nevytahali hřebíčky – povrch šunky potřete hustou aromatickou směsí a vložte do trouby.
Pečte asi hodinu, až se kůžička krásně dozlatova vypeče. Mezitím si připravte přílohy: kapustičky poduste na vyškvařeném tuku od šunky, karotky na másle (asi 10–15 minut) stejně jako jablka. Karotky na závěr poprašte špetkou cukru: získají lesk a karamelovou chuť. Podávejte se šunkou nakrájenou na plátky a s vypečenou šťávou.
Fotky receptu Pečená šunka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!