Postup přípravy receptu Pečený bažant na jalovci:
Bažanta osolíme zevnitř i zevně, prsíčka protáhneme částí z 80 g slaniny, zbytek slaniny jemně posekáme a vložíme do bažanta se
3 tlučenými jalovčinkami a 1 syrovým bramborem.
Na 50 g másla osmahneme v pekáči 40 g krájené cibule, přidáme 3 celé pepře a vložíme bažanta, kterému jsme založili křidélka, svázali nožky a břišní dutinu sepnuli ocelovou jehlou. Podlijeme horkým vývarem a upečeme po obou stranách dozlatova.
Ke konci pečení potíráme rozpuštěným máslem. Kromě pepře můžeme použít i nového koření, tymiánu, bobkového listu a trochou citrónové kůry.
Chceme-li podávat bažanta s knedlíkem a červeným zelím, zaprášíme šťávu trochou mouky, povaříme a zjemníme kouskem másla. Koření před podáváním vyjímáme.