Postup přípravy receptu Pepanovo zelí:
Maso podle potřeby očistíme a nakrájíme na nudličky. Část prorostlejší slaniny nakrájíme na plátky, zbytek nakrájíme na kostky. Cibule oloupeme a nasekáme nadrobno. Zelí pokrájíme, abychom neměli dlouhé nudličky.
Do hrnce dáme trochu oleje a osmahneme nudličky slaniny a přidáme na kostičky nakrájené maso. Až má maso kůrčičku, vsypeme pokrájenou cibuli. Opět osmahneme a přidáme zelí, osolíme, okořeníme a dusíme doměkka. Občas podlijeme vývarem z kostky, když je potřeba.
Zatím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky a chvíli předvaříme. Potom je přidáme do zelí s masem a vše dochutíme vegetou nebo grilovacím kořením. Pepanovo zelí dáme do vymazaného pekáčku, zakryjeme plátky slaniny a asi 20 minut zapečeme.
Upečené zelí ihned podáváme.