1 cibule
| 50 g sádla
| kmín
| 60 g hladké mouky
| 1400 ml vody
| majoránka
| 150 g mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
| 400 g brambor
| mletý pepř
| 250 g směsi hub
| 2 lžíce polévkového koření
| svazek petrželky kudrnky
| 2 stroužky česneku
| 1/2 pórku
| lžička soli
Postup přípravy receptu Pestrá houbová polévka:
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle dorůžova, zasypeme prosátou hladkou moukou a připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání metlou jí opatrně zalijeme vlažnou vodou, uvedeme do varu a pozvolna vaříme do zhoustnutí, asi 10 minut. Do částečně povařeného základu přidáme mraženou zeleninu, mletý pepř, kmín a mírně osolíme. Za občasného promíchání vaříme dalších 10 minut. Brambory nakrájíme na menší kousky a vaříme společně s očištěnými a nakrájenými houbami v menším množství osolené vody doměkka. Houby a brambory přidáme do polévky i s vývarem. Polévku dochutíme utřeným česnekem a majoránkou, povaříje ještě asi 15-20 minut a dochutíme ji solí a polévkovým kořením. Při podávání můžeme polévku ozdobit na kolečka nakrájeným pórkem.