400 g polohrubé mouky
| 2 vejce
| špetka soli
| 400 g vařeného vepř. masa
| 1 svazek jarní cibulky
| 2 lžíce oleje
| špetka pepře
| 1 větší cibule
| 4 lžíce oleje
| 125 ml kys.smetany
| špetka sladké papriky
| 2 žemle
Postup přípravy receptu Pirohy plněné masem:
Maso (může být dle chuti i hovězí nebo kuřecí) uvaříme v osolené vodě doměkka. Necháme vychladnout, nakrájíme na malé kousky a smícháme se žemlemi namočenými ve vodě. Nasekanou cibulku krátce orestujeme a přidáme do náplně. Osolíme a opepříme. Na vál prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce a trochu vody. Vypracujeme těsto a vyválíme z něj tenkou placku. Z ní vykrajujeme kolečka o průměru 10 cm, do jejichž středu položíme náplň. Kolečka přeložíme a okraje přitiskneme k sobě. Vaříme v osolené vodě asi 4 minuty. Uvařené pirohy podáváme se lžičkou zakysané smetany a zdobíme orestovanou cibulkou.